fbpx

Vores arbejdsliv er fleksibelt gennem hele livet

Kan du se dig selv i visionen? Forestil dig:
I 2040 har vi et langt mere fleksibelt arbejdsliv, hvor du nok vil arbejde færre timer og færre dage pr. uge end nu, og til gengæld gå langt senere på pension. Ikke fordi du er nødt til det økonomisk, men fordi du har lyst til det. Folk arbejder mere hjemme, holder mere orlov, videreuddanner sig, skifter karriere, og forsætter med at arbejde efter den officielle pensionsalder på reduceret tid. Nogen vælger at arbejde meget for at opnå høj materiel velstand, mens andre vælger at holde mere fri med et tilsvarende lavere materielt forbrug.   

Nogle vælger at arbejde meget, andre kun lidt, og der er gode vilkår for at starte egen virksomhed og kombinere forskellige former for ansættelse og indtægter. 

Barselsorloven er mere fleksibel, så man kan starte på deltid. Der er flere deltidsstillinger. Vi arbejder ofte hjemmefra, af lyst og når der er mulighed og behov for det. Teknologier til samarbejde på tværs af tid og sted sparer tid, penge og CO2.

Vi efter- og videreuddanner os gennem hele livet og skifter oftere karriere. Der sker en stadig omstilling af mange fag og arbejdsopgaver til mere klima- og miljøvenlige metoder.

Vi bliver i gennemsnit længere tid på arbejdsmarkedet, understøttet af bedre arbejdsvilkår der vægter mentalt og fysisk velvære med personlige hensyn og fleksible arbejds- og tilbagetrækningsforhold. Det skal være muligt at trække sig tilbage tidligere med en lav pensionssats. Det skal være muligt at forsætte efter den officielle pensionsalder på gunstige vilkår, fx uden at betale arbejdsmarkedsbidrag, så der er et incitament til at blive længere, eventuelt på reduceret tid.  Der skal være adgang til et vist niveau af borgerløn uden modkrav, hvis situationen på arbejdsmarkedet tillader det.

Mindre stress – Mere tid til det, du holder af

Næste: Danmark i forstærket internationalt samarbejde

Støt De Grønne med en vælgererklæring:

Bliv medlem